Het 1 op 1 dieet (Cambridge); de werking, gezondheidseffecten en meer (2024)


Het 1 op 1 dieet is vanaf 1 januari 2020 de nieuwe naam van het Cambridge Weight Plan. Deze rebranding (geven van een andere naam aan het merk) is wereldwijd. Officieel is het The 1:1 Diet (by Cambridge Weight Plan). Waarbij wordt verwacht dat de toevoeging ‘by Cambridge Weight Plan’ over een aantal jaar verdwijnt. In Nederland en België wordt de officiële Engelstalige naam niet gevolgd maar is vertaald naar ‘Het 1 op 1 dieet’. Omdat het vooralsnog om een naamswijziging en nog niet een productwijziging gebruiken we voorlopig de gegevens van Cambridge Weight Plan ook voor Het 1 op 1 dieet. Ook gebruiken we voorlopig nog beide merknamen, maar per saldo is de aanpak en het productassortiment gelijk.

Het 1 op 1 dieet is een veelgebruikte methode om af te vallen. Het 1 op 1 dieet bestaat uit een seriemaaltijdvervangers. Maaltijdvervangers zijn producten in de vorm van shakes en repen die complete maaltijden vervangen, zoals ontbijt of lunch. De maaltijdvervangers zijn caloriearm en bevatten vaak in verhouding veel eiwit. Caloriearm wil zeggen dat ze weinig calorieën bevatten. Een calorie is een eenheid voor energie. Dit zit in het voedsel. Minder energie opnemen dan verbruiken zorgt voor gewichtsverlies. De bedenker van het dieet is dr. Alan Howard, voedingswetenschapper aan de universiteit van Cambridge. Howard omschrijft het Cambridge dieet ruwweg als: een medisch uitgebalanceerde totaalvoeding. De voeding bevat volgens hem exact alle voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezond lichaam. Het 1 op 1 dieet wordt wereldwijd in zo’n 30 landen verkocht.

Hoe werkt Het 1 op 1 dieet?

Het 1 op 1 dieet heeft een missie: het ontwikkelen van kennis en vaardigheden bij cliënten, zodat zij in staat zijn om zelfstandig op een gezond gewicht te blijven. Het Cambridge dieet werkt met drie pijlers: voeding, support en levensstijl. Het 1 op 1 dieet levert maaltijdvervangers. Het aanpassen van het voedingspatroon aan de maaltijdvervangers wordt begeleid door een zogenaamde Cambridge consulent. Consulenten zijn geen diëtisten of voedingsdeskundigen. Vaak zijn zij zelf afgeslankt met behulp van het Cambridge dieet. Zij zijn personal coaches die ondersteuning kunnen bieden tijdens het afvalproces.

De producten van Het 1 op 1 dieet bevatten veel eiwit, maar weinig koolhydraten en vet. Het is dus een eiwitrijk, koolhydraatarm en vetarm dieet. Dr. Howard heeft namelijk een theorie: minder koolhydraten eten zorgt voor meer gewichtsverlies. Het lichaam slaat overtollige energie niet alleen op als vet. Een groot deel van de energie wordt opgeslagen als koolhydraatreserve. Als het lichaam energie nodig heeft, spreekt het eerst de koolhydraten aan. Om af te vallen is het juist nodig om vet te verbranden. Minder koolhydraten eten zal de koolhydraatreserve uitputten. Hierdoor zal het lichaam meer vet gaan verbranden. Daarom adviseert dr. Howard een eiwitrijke voeding. Overigens lijkt het snelle gewichtsverlies in de eerste weken deels te worden toegeschreven aan vochtverlies. Koolhydraten houden veel vocht vast. Omdat de maaltijdvervangers weinig koolhydraten bevatten, raakt het lichaam veel vocht kwijt.
Sinds 2017 is er door Het 1 op 1 dieet een Stappenplan geïntroduceerd. Met de bedoeling cliënten na een fase van afvallen via nieuwe, gezonde voedingspatronen naar een fase van gewichtsbehoud te leiden.

Stappenplan

Het Stappenplan bestaat uit een combinatie van maaltijdvervangers met na de fase van afvallen een geleidelijke opbouw naar een gezond voedingspatroon. Elke deelnemer heeft z’n eigen doelen, uitdagingen en relatie met voeding. Deze persoonlijke doelen worden in samenwerking met de 1 op 1 dieet consulent gemaakt.

Gewichtsbeheersing
Het 1 op 1 dieet werkt met verschillende maaltijdvervangende producten. Het assortiment bestaat uit vijf soorten soep, tien verschillende shakes, twee soorten pap en twee soorten repen. De maaltijdvervangers zijn in verschillende smaken verkrijgbaar. De Cambridge (1 op 1 dieet) producten zijn alleen te koop via een consulent. Ze zijn niet verkrijgbaar in de winkel of webshops. Afvallen met behulp van het 1 op 1 dieet (Cambridge Weight Plan) kan dan ook alleen door inschrijving bij een 1 op 1 dieet (Cambridge) consulent.

Gezondheidseffecten Het 1 op 1 dieet

Het 1 op 1 dieet is een effectieve manier om snel af te vallen. Voor veel mensen is het zien van resultaat een belangrijke factor om een dieet vol te houden. Omdat de producten van het Cambridge afvaldieet (1 op 1 dieet) zo weinig calorieën bevatten, is het mogelijk om binnen korte tijd resultaat te zien. Het snelle resultaat kan een belangrijk steuntje in de rug zijn voor veel mensen.

Daarnaast is het Cambridgedieet eenvoudig in gebruik. Het dieet bestaat uitsluitend uit maaltijdvervangers: soepen, shakes, pap en repen. Een enkele keer wordt een lichte avondmaaltijd genuttigd. Veel afvaldiëten zijn lastig vol te houden door de ingewikkelde recepten. De mensen die niet houden van koken haken bij die recepten makkelijker af. Howard’s afvaldieet is dan een handig alternatief.

Mensen die gebruik maken van Het 1 op 1 dieet rapporteren meer voordelen. Het Cambridgedieet zou:

  • het welzijnsgevoel verhogen;
  • het hongergevoel onderdrukken;
  • zorgen voor een diepere slaap en meer energie.

Naast voordelen zijn er uiteraard ook nadelen verbonden aan Het 1 op 1 dieet:

  • Een dagelijkse inname van 500 calorieën is erg weinig. Een langdurig lage energie-inname kan afbraak van spierweefsel veroorzaken. In het Stappenplan wordt daarom stapsgewijs overgeschakeld van maaltijdvervangers naar reguliere voeding met meer calorieën. De toegevoegde eiwitten in de afslankfase kunnen het spierverlies beperken.
  • Het is eigenlijk een crashdieet. De energie-inname wordt flink beperkt. Het lichaam neemt te weinig energie op. Hierdoor gaat het lichaam gedurende het afvaldieet in de spaarstand. Dat wil zeggen: het gaat zuiniger om met de calorieën die het binnenkrijgt. Op een bepaald moment wordt de energie-inname weer verruimd. Bijvoorbeeld door een normaal eetpatroon of terugval in het oude eetpatroon. Dit eetpatroon bevat meer calorieën dan het lichaam in de spaarstand gewend was. Het lichaam slaat de extra energie op om zich voor te bereiden op de volgende spaarstand. Ook als die spaarstand uitblijft. Het lichaam slaat meer energie op dan normaal. Het gevolg is een snelle toename van het lichaamsgewicht.
  • Het Cambridge Weight Plan is streng. De kans op terugval in het oude eetpatroon is dan ook groot. Vervolgens doet men vaak weer een lijnpoging, waarna men weer aankomt. Dit effect van herhaaldelijk afvallen en weer aankomen wordt het jojo-effect genoemd.
  • Er zijn een aantal bijverschijnselen gerapporteerd. Door het zeer lage aantal calorieën dat gegeten mag worden, kunnen mensen last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid en een gevoel van zwakte. Ook misselijkheid en diarree komen voor. Het wordt, vanwege de lage calorie inname tijdens het afvallen, door onze diëtisten afgeraden om met het programma te starten zonder deskundige, liefst medische, begeleiding. De 1 op 1 consulent is natuurlijk wel nuttig in dit proces, ook tijdens de intake, maar is niet standaard een (para)medicus.
  • Mensen die van eten houden zullen het ‘echte’ voedsel missen. In het begin mag alleen gekozen worden uit de kant-en-klare maaltijdvervangers. Voor sommige mensen is het dan moeilijker om vol te houden. Helemaal als de partner of andere huisgenoten niet meedoen. Het is makkelijker om aan verleidingen toe te geven als anderen het ook doen.
  • Het volgen van de Cambridge methode is niet goedkoop. De begeleiding is gratis, maar de maaltijdvervangers moeten wel worden betaald. De totale kosten zullen neerkomen op ongeveer 50 euro per week. Dat lijkt niet zo veel geld. Toch is een normaal weekmenu over het algemeen goedkoper.

Onderzoek Het 1 op 1 dieet

  • Het 1 op 1 dieet producten zijn vaak eiwitrijk, bestaande uit dierlijk en/of plantaardig eiwit. Het is vaak niet duidelijk wat de exacte ingrediënten zijn en wat de herkomst daarvan is. Er is gebleken dat Cambridge een aantal producten heeft die geschikt zijn voor vegetariërs, veganisten en halal-levenswijze (met HFCE certificaat). Ook zijn er verschillende producten vrij van koemelk, lactose, gluten en soja. Het is dus soms wel mogelijk om een Cambridge afvaldieet te volgen. Ongeschikte producten kunnen namelijk worden vermeden. De variatie mogelijkheden zijn daarvoor natuurlijk wel beperkter.
  • Het 1 op 1 dieet is rijk aan eiwit en arm aan koolhydraten en vet. Minder koolhydraten eten zou zorgen voor meer gewichtsverlies. Onderzoek uit 2009 heeft echter een ander resultaat getoond. Caloriearme diëten resulteren in aanzienlijk gewichtsverlies, ongeacht de samenstelling van de voedingsstoffen. De essentie van afvallen is minder energie opnemen dan verbruiken.

Externe informatie Het 1 op 1 dieet (Cambridge Weight Plan) of producten

We zijn extern onderstaand boek,betreffende Het 1 op 1 dieet(Cambridge Weight Plan), voor u tegengekomen:

  • The Cambridge Diet, A Manual for Practitioners.Auteur J. Marks & A.N. Howard, Engels, 136 pagina’s. Among obese patients there is the group of ‘efficient metabolizers’ who can maintain their excessive weight with a calorie intake occasion- ally as low as 600 kcal per day, so we have demonstrated that among anorexic women there are a few who may fail to gain normal weight with 3500 kcal per day.

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

Het 1 op 1 dieet (Cambridge); de werking, gezondheidseffecten en meer (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated:

Views: 5981

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.